Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Παρελάστε ρε, τι σας ζητάνε;


Οι παρελάσεις που διεξάγονται στην Ελλάδα του 2012, πλέον χρήζουν μόνο σημειολογικής και κοινωνιολογικής ανάλυσης. Τι αποδείχτηκε για μία ακόμα φορά στην χώρα που γέννησε τη δημοκρατία; Ότι οι αποκαλούμενοι και ως εκπρόσωποι του λαού ενδιαφέρονται καθαρά και ξάστερα μόνο για την διασφάλιση των συμφερόντων τους και την εξυπηρέτηση των μικροπολιτικών τους επιδιώξεων, αδιαφορώντας πλήρως για το κοινό καλό, για την ασφάλεια εν τέλει των πολιτών. Αναφέρω γεγονότα που συνέβησαν στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, όπως τα είδα και τα έζησα: Κλείσιμο κεντρικών δρόμων, χιλιόμετρα πριν από τον τόπο της παρέλασης και αναίτια πρόκληση κυκλοφοριακής συμφόρησης, εξακρίβωση στοιχείων  και προληπτικές προσαγωγές, απαγόρευση κυκλοφορίας σε κεντρικά σημεία και κατεύθυνση του πλήθους σε συγκεκριμένους δρόμους, τεράστιος αριθμός ΜΑΤ και αστυνομικών δυνάμεων, καμία οπτική επαφή με την εξέδρα των «επισήμων». Όλα τα παραπάνω συνιστούν στοιχεία ενός πολιτεύματος που δεν προσομοιάζει ούτε κατ’ ελάχιστον στη δημοκρατία. Ειδικά η απαγόρευση κυκλοφορίας, συνιστά σοβαρή συνταγματική εκτροπή, που συναντάται μόνο σε ολοκληρωτικά-απολυταρχικά καθεστώτα. Επίσης, σημειώθηκαν συμπλοκές και τραυματισμοί.
Η ξεδιάντροπη θνησιγενής κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα να τα αποτρέψει όλα αυτά. Είχαν προηγηθεί συσκέψεις επί συσκέψεων στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη –που θα έπρεπε να μετονομαστεί σε Υπουργείο προστασίας διεφθαρμένων πολιτικών-και είχαν εκφραστεί σκέψεις για ματαίωση των φετινών παρελάσεων. Ακόμα και να μην αναβάλλονταν όμως, θα μπορούσε να εκτονωθεί προσωρινά η οργή, εάν οι πολιτικοί «άρχοντες», δήλωναν ότι δεν θα παραστούν, και τοποθετούνταν στις θέσεις τους άλλοι «επίσημοι» (όπως για παράδειγμα βετεράνοι και ανάπηροι πολέμων, μέλη ανθρωπιστικών συλλόγων, διακεκριμένοι επιστήμονες), οι οποίοι και θα εξέφραζαν σε μεγαλύτερο βαθμό τους πολίτες. Με αυτό τον τρόπο, η πιθανότητα πρόκλησης επεισοδίων θα αποτρεπόταν σε μεγάλο βαθμό.  Όμως, όπως γίνεται κατανοητό στην πλειοψηφία-θέλω να πιστεύω, της κοινωνίας- αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις για εμάς, δεν ενδιαφέρονται για τέτοιες λεπτομέρειες. Αυτό που προέταξαν ήταν το συμβολικό επίπεδο της ήττας τους αν δεν παρίσταντο (ενώ την ίδια ώρα δεν τολμούν να ξεμυτίσουν έξω από το σπίτι τους χωρίς ασφάλεια) αδιαφορώντας για όλα τα υπόλοιπα. Τα παρακάτω λόγια αξιωματικού τη ΕΛ.ΑΣ, αποτυπώνουν ανάγλυφα το κλίμα που είχε  καλλιεργηθεί:
«Η φετινή  παρέλαση στο Σύνταγμα για την Αστυνομία ισοδυναμεί  με Πολυτεχνείο και με αυτά τα δεδομένα καταστρώνουμε το σχέδιό μας. Όποιος πολίτης ξεπεράσει τα όρια θα προσάγεται, αν κάποιες ακραίες ομάδες προσπαθήσουν να διαλύσουν την παρέλαση οι άνδρες των ΜΑΤ θα κάνουν χρήση κλομπ και χημικών, ενώ θα ελέγχονται προληπτικά άτομα που θα μεταφέρουν σακίδια…. Θα ψάχνουμε για μολότοφ, αλλά και ντομάτες, γιαούρτια και αβγά…».
Πολυτεχνείο λοιπόν η παρέλαση, που υποτίθεται ότι γίνεται για να τιμηθούν οι αγώνες για ελευθερία των προγόνων μας! Η παρουσία όσων πολιτικών εκπροσώπων της πιο λαομίσητης κυβέρνησης της Μεταπολίτευσης διατάχτηκαν να παραστούν στην επέτειο της εθνικής γιορτής, δεν τίμησε την επανάσταση του 1821, αλλά την προσέβαλε βαθύτατα. Μία γιορτή που-ανεξαρτήτως της σημασίας των παρελάσεων και της κουβέντας περί του  αν θα έπρεπε ή όχι να καταργηθούν-γίνεται για να  ενισχυθεί το φρόνημα του λαού, μετατράπηκε σε πολεμική άσκηση, σε καταναγκαστικά έργα, ώστε η άρχουσα πολιτική τάξη να αποφύγει, με αυτιστικό τρόπο, άλλη μία συμβολική ήττα. Ήττα που τελικά, ότι και να  λέγεται, δεν αποφεύχθηκε.
Στο ίδιο μήκος κύματος, θα πρέπει να κυμανθούν οι αντιδράσεις όλων μας. Παραφράζοντας τα λόγια του μέγα αξιωματικού που παραλλήλισε το Πολυτεχνείο με τις παρελάσεις θα πω το εξής: «Οι φετινές εκλογές ισοδυναμούν για τους πολίτες με την ιστορική ευθύνη απόδοσης ευθυνών και τιμωρίας (τουλάχιστον σε αυτό το ηθικό  επίπεδο αρχικά) των δοσίλογων, εξευτελισμένων πολιτικών που υποθήκευσαν το μέλλον της χώρας». Κοντός ψαλμός αλληλούια.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου